فهرست مطالب
مقدمه
پتینه (Patina, Patine) واژه ایست که ایتالیایی ها از لاتین گرفته و سپس به انگلیسی وارد شده و در واژه نامه ها آن را لایه ای مایل به سبز که به طور طبیعی روی سطح مس یا برنز تشکیل می شود معنی می کنند؛ در واقع مفهوم زنگار یا زنگ زدگی را می رساند اما در عمل، پتینه روی اجسام مختلفی غیر از فلزات نیز اجرا می شود و به نوعی ماهیت کهنگی را به اجسام می دهد؛ پس به طور کلی پتینه کاری هنر کهنه کردن اجسام و کارهای هنری با بهره گیری از رنگ و بافت و ایجاد نمایی کهنه و فرسوده شده یا اکسیدشده است. در این هنر، با کمک رنگ های پوشاننده، روشن کننده، تیره کننده و مات کننده، به اشیا حالتی فرسوده، خورده شده و کهنه داده می شود ولی این هنر بی نظیر به همین واژه ختم نمی شود! هنرمندان پتینه کار با کسب مهارت می توانند تکنیک های مختلفی را روی هر جسم یا سطحی پیاده کرده و به شما حسی غیر از ماهیت واقعی آن جسم را القا کنند. برای مثال می توان روی یک مجسمه سفالی تکنیک هایی را پیاده کرد که حس نوعی فلز را به شما القا کند.
پیشینه پتینه
خواستگاه هنر پتینه را کشور ایتالیا می دانند که امروزه در تمام کشورها به صورت گسترده در حال آموزش و اجرا می باشد. در ایران نیز هنر پتینه طرفداران بسیاری پیدا کرده و در پروژه های ساختمانی با کاربری های مسکونی، اداری یا تجاری (ویترین)، حوزه های هنری و حتی تزیین اکسسوری های خاص و مناسبتی فعالیت های زیادی انجام می شود اما آنچه کیفیت و نتیجه کار ما با دیگر هنرمندان کشورهای پیشرفته را جدای از سلیقه و مهارت هنرمندان عیان می کند، کیفیت متریال مصرفی در هر تکنیک است. متریال و مواد مصرفی با کیفیت و استاندارد، از رنگ های مختلف گرفته تا انواع ورق های طلا، نقره و … به ویژه برای اساتید و پتینه کاران ماهرتر، از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که در سرعت و راحتی کار تاثیر بسزایی دارند و از طرفی جلوه بهتر و طبیعی تری به کار می دهند.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
لوازم و متریال مورد نیاز پتینه کاری
دنیای متریال مصرفی هنر پتینه آنقدر وسیع و گسترده است که در مطلبی دیگر مفصل به آن خواهیم پرداخت اما همین قدر بدانیم که در این هنر، هنرمندان و پتینه کاران از انواع قلموها، انواع کاردک ها و ماله های مخصوص پتینه، انواع شابلون ها و خمیرها، انواع رنگ ها، انواع تامپون ها، ابرها و اسفنج ها و … استفاده می کنند و می توان گفت محدودیت در این هنر معنایی ندارد؛ همان طور که می توان انواع تکنیک ها را روی انواع سطوح مانند دیوار یا سقف، چوب، فلز، سفال، پلی استر، شیشه و … اجرا کرد.
انواع تکنیک های پتینه
هنر پتینه در زمینه تکنیک های کاربردی نیز محدودیتی نداشته و تکنیک های بیشماری در این هنر زیبا قابل اجرا می باشند از جمله تکنیک اکسیداسیون (زنگ آهن یا اکسید آهن و زنگ مس یا اکسید مس)، تکنیک کهنه کاری، تکنیک کالچه، تکنیک ورق طلا، نقره یا مس، تکنیک شابلون یا استنسیل (Stencil)، تکنیک نما پوسیده، تکنیک آجر (Brick)، انواع سنگ (Stone) و … . با وجود تنوع در تکنیک ها، می توان با ترکیب برخی از این تکنیک ها باهم، آثار جدید و منحصر بفردی خلق کرد.
اقدامات لازم پیش از اجرای پتینه کاری چیست؟
یکی از نکات مهم در اجرای هنر پتینه، زیرسازی مناسب پیش از اجرای برخی تکنیک ها می باشد؛ چرا که با عدم رعایت این نکته، خروجی کار از کیفیت مطلوبی برخوردار نخواهد بود و حتی گاهی اوقات قادر به اجرای تکنیک مورد نظر روی آن سطح نخواهیم بود یا اینکه ممکن است کار انجام شده به مرور زمان کیفیت و جلوه اولیه خود را از دست بدهد.
زمینه های کاری هنر پتینه
از دیگر زمینه های کاری هنر پتینه، ترمیم و مرمت اشیا و اکسسوری های قدیمی و کهنه و جان بخشیدن دوباره به آن ها و قابل استفاده کردنشان است. حتی می توان اشیا یا اکسسوری های موجود در یک محیط را با توجه به دکوراسیون و رنگ های بکار رفته در آن محیط، پتینه کاری کرد و به هارمونی و هماهنگی هر چه بیشتر اشیا و اکسسوری ها با محیط پرداخت.
آیا یادگیری هنر پتینه نیازمند پیش زمینه خاصی می باشد؟
از مزایای دیگر هنر پتینه، عدم نیاز به پیش زمینه برای ورود به دنیای جذاب هنر پتینه کاری است؛ البته که داشتن دانش ها و مهارت هایی مانند هنر نقاشی و رنگ شناسی و … می تواند در پیشرفت هرچه سریع تر در زمینه پتینه کاری بسیار تاثیرگذار باشد اما محوریت این هنر زیبا بیش از هر چیزی شاید سلیقه خود هنرمند و دقت و ظرافت او در اجرا باشد. هنرمندان پتینه کار با سلیقه می توانند با انتخاب ترکیب رنگ و تکنیک های مناسب در اجرای یک پروژه کوچک یا بزرگ، برتری خود را نسبت به سایر رقبا اثبات کنند. برای مثال، در اجرای تکنیک هایی مانند زنگ آهن یا مس، توجه و دقت به نمونه طبیعی آن که در طبیعت موجود است می تواند به اجرای هرچه زیباتر و چشم نوازتر این تکنیک کمک کند.
بازار کار پتینه کاری
امروزه پتینه طرفداران و علاقه مندان بسیاری پیدا کرده و همین موضوع باعث شده تا از پتینه کاری در پروژه های ساختمانی و محیط های مختلف، بیش از پیش استفاده شود. پتینه جایگزینی بسیار مناسب برای رنگ کاری (نقاشی ساختمانی) یا کاغذ دیواری است چرا که علاوه بر داشتن برخی از مزیت های این دو گزینه مانند قابل شستشو (نظافت) بودن، منحصربفرد و لوکس تر بوده و در نتیجه ارزش اجرایی بالاتری به ویژه برای خاص پسندان در محیط های مختلف را دارد؛ به همین دلیل بازار کار مناسبی داشته و هنرمندان پتینه کار حرفه ای توانایی کسب درآمدهای بالا حتی در محیط های کوچک یا منازل خود را نیز دارند.